Bel ons: 0172 - 764 777

Wat is acupunctuur?

ACUPUNCTUUR, ONDERDEEL TCM

Acus= naald Pungere= steken
 
Acupunctuur komt oorspronkelijk uit China en wordt daar al duizenden jaren toegepast als geneeswijze. Volgens de Chinezen behoort er in het lichaam evenwicht te bestaan tussen twee tegengestelde maar ook elkaar aanvullende krachten, Yin en Yang. Uitgangspunt daarbij is de manier van diagnosticeren, door de tong te bekijken en de pols te voelen en te beoordelen. Uitvloeisel van deze benadering is de electro acupunctuur. Deze manier van meten geeft informatie over dezelfde energie, onder andere in getallen. Dit maakt het ook bij uitstek geschikt als preventieve geneeswijze, zoals het ook van oorsprong is bedoeld. Juist die preventie is de kracht van deze geneeswijze. 
 
Bij een acupunctuurbehandeling worden op bepaalde punten in de huid steriele, wegwerpnaalden gestoken. Deze acupunctuurpunten liggen enkele millimeters onder de huid op onzichtbare energiebanen –de meridianen– waardoor de levensenergie (Qi) stroomt. De meridianen hebben verbinding met de diverse organen en sommige hebben ook onderling verbinding. Door het aanprikken van de juiste punten wordt de energieverdeling over de meridianen geregeld om weer een evenwicht te bereiken. Hoe het is gesteld met de energieverdeling in de meridianen kan op verschillende manieren bepaald worden, bijvoorbeeld door het voelen van de meridianen in het polsgebied of het aspect van de tong, de tong-diagnose of met een meting volgens Voll (Vollmeter).
 

WAT GEBEURT ER PRECIES?

Bij de naaldbehandeling (acupunctuur) worden kleine, steriele, zeer buigzame en onbreekbare naaldjes voor éénmalig gebruik geplaatst in een acupunctuurpunt op het lichaam of in het oor. Het prikje door de opperhuid is nauwelijks voelbaar doordat het naaldje heel erg dun is (0,2 mm). de sensatie van het tweede gevoel is veel belangrijker. Dit is een zeurend, drukkend of zwaar gevoel, soms als een stroomstootje voelbaar. De "Qi" wordt gevangen, zoals de Chinese acupuncturist dan zegt. Door het naaldje te draaien kun je dit gevoel weer activeren. Na gemiddeld 20 min (variërend van 1 tot 40 minuten) wordt het naaldje er weer uit getrokken. Een enkele keer komt er een heel klein druppeltje bloed mee. Het er uit halen is nauwelijks waarneembaar. Gebruikte naaldjes worden afgevoerd in een speciale naaldcontainer voor scherp afval, zoals in gebruik bij bijvoorbeeld ziekenhuizen. 
Met acupunctuur kan er veel, heel veel, maar aandoeningen waarbij al anatomische veranderingen zijn vastgesteld (bijvoorbeeld reumatoide artritis), kan acupunctuur niet genezen, wel functionele verbetering en/of pijnverlichting teweeg brengen. 
Het gebruik van pijnstillers kan door acupunctuur mogelijk worden verminderd tot aanvaardbare doses, altijd in overleg met de voorschrijvende artsen.