Bel ons: 0172 - 764 777

EMDR therapie

WAT IS EMDR THERAPIE?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) betekent letterlijk:
door oogbeweging minder gevoelig worden en opnieuw verwerken. Het is een therapie voor mensen die psychische klachten hebben als gevolg van een traumatische ervaring, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf. Klachten kunnen zijn: nachtmerries, flashbacks, stress, overdreven waakzaamheid, paniekaanvallen of vermijdingsgedrag. Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis kunnen mensen soms na drie sessies alweer zonder klachten functioneren. Omdat het een geconcentreerde, snel werkende therapie is, is de behandeling vaak zeer intensief voor de patiënt. De vernieuwde informatie moet zijn nieuwe plek vinden. Dat kan een aantal dagen nawerken. De werking van EMDR is nog onduidelijk. Een mogelijke verklaring is dat de combinatie van het denken aan de traumatische gebeurtenis en de aandacht voor de afleidende stimulus* ervoor zorgt dat het natuurlijke verwerkingssysteem wordt gestimuleerd.
 
*De behandelaar zal vragen de aandacht te richten op 2 vingers van zijn hand en daarna de hand op ongeveer 30 centimeter afstand, voor het gezicht langs, heen en weer bewegen, welke dan door de blik van de cliënt wordt gevolgd. 
Een andere methode gebeurt door middel van een hoofdtelefoon, waarbij geluiden afwisselend rechts en links worden aangeboden.