Bel ons: 0172 - 764 777

Pijnklachten

PIJNVERMINDERING

Acute en chronische pijnklachten zijn met acupunctuur goed te beïnvloeden. De naaldbehandeling kent echter ook zijn beperkingen. Werkt de techniek dan is het grote voordeel dat er geen bijwerkingen zijn zoals bij medicijngebruik.
Pijnklachten bestaan niet voor niets. Het is een manier om het "systeem" te waarschuwen dat er iets mis is. Het bestrijden van de pijn hoeft daarom niet te betekenen dat ook de oorzaak van de pijn is verdwenen. Gedegen onderzoek naar de oorzaak blijft dan ook gewenst. De acupunctuur als pijnbestrijder en narcosevervanger is al van oudsher bekend.
 

WELKE PIJNKLACHTEN?

Tal van pijnklachten zijn goed te behandelen met acupunctuur. 
Dit zijn onder meer: 
hoofdpijn, klachten vanuit het bewegingsapparaat zoals arthrose, peesontstekingen, reuma, spit, maagpijn, gynaecologische klachten, PMS, buikkrampen, en pijnklachten vanuit het zenuwstelsel zoals ischias of gordelroos. zie ook WHO indicatielijst.

Menstuatie;
Premenstruele klachten, (PMS), ontstaan ongeveer twee weken voor de menstruatie en verdwijnen of verminderen als de menstruatie begint. 
Emotionele klachten, hormoonafhankelijke stemmingswisselingen en prikkelbaarheid. 
Lichamelijke klachten, kramp in de buik, vermoeidheid, hoofdpijn, migraine, gewrichtspijn, rugpijn die uitstraalt naar bovenbenen, gespannen, pijnlijke borsten. 
Vaak treedt er een combinatie van deze klachten op. 
De menstruatie is een cyclisch proces waarbinnen een hormonale verstoring kan optreden zodat de menstruatie onregelmatig wordt, te lang aanhoudt of juist te kort duurt. 
Andere klachten: te veel bloedverlies, tussentijds bloedverlies, menstruatiepijn. 
Aanvankelijk zal er wekelijks worden behandeld. Aangrijpingspunten van de behandeling is de hormoonhuishouding ook wanneer u orale anticonceptie of een mirena (hormoon)spiraaltje gebruikt.

Lage rugklachten;
Wanneer de draagkracht van de rug wordt overschreden door de draaglast, dat kan ook geestelijke last zijn, ontstaan er vaak onderrugproblemen. De psychische component is zelfs vaak belangrijker dan de fysieke component. Pas als er anatomisch afwijkingen zijn vastgesteld wordt de lichamelijke klacht belangrijker. 
Acupunctuur is bewezen effectief in het behandelen van het geheel, psychisch en fysiek. Acupunctuur kan met name op het gebied van pijnvermindering en spierontspanning veel betekenen. Ook kunnen gewrichtsblokkades worden opgeheven, waardoor snel een verbetering kan optreden. Zowel acute als chronische klachten zijn indicatie voor behandeling.
Wanneer er sprake is van blijvend rugletsel, zoals bijvoorbeeld arthrose, kan acupunctuur alleen een symptoombestrijdend karakter hebben. 

Hoofdpijn; 
Hoofdpijnklachten zijn er in veel verschillende vormen. Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) zijn er meer dan 65 hoofdpijnsyndromen. Enkele vormen, zoals spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn en hoofdpijn rond de menstruatieperiode zijn de meest voorkomende. Van belang is ook of er sprake is van hoofdpijn als gevolg van een ongeval of andere ernstige aandoening. 
Spanningshoofdpijn en migraine,
Beide soorten kunnen het gevolg zijn van stress en/of vermoeidheid en/of geestelijke uitputting. Bij migraine treedt meestal een eenzijdige, bonkende en/of stekende hoofdpijn op die enkele uren tot enkele dagen kan aanhouden. Een aanval van migraine leidt vaak tot misselijkheid soms met braken. Acupunctuur is een goed instrument voor het behandelen van deze hoofdpijnen.

Repetitive Strain Injury; 
Hiermee wordt een verzameling van klachten en aandoeningen bedoeld. Het gaat hierbij om pijn in de nek, schouders, armen en/of vingers. 
Tennisarm, golfarm en de muisarm zijn voorbeelden van RSI. 
Carpaal tunnel syndroom enpeesklachten zijn minder bekende voorbeelden van RSI.
Na een aantal van 6 tot 8 behandelingen acupunctuur dient er een wezenlijke verbetering van de klachten op te zijn opgetreden.

Slijmbeursontsteking; 
Op uitstekende botdelen is altijd een slijmbeurs aanwezig, dit is een soort stootkussentje. Een slijmbeurs kan door een klap of val zodanig geïrriteerd of beschadigd worden, dat deze zich vult met vocht of bloed. Indien een slijmbeurs herhaaldelijk geïrriteerd raakt, kan een blijvende zwelling met vochtophoping en pijn ontstaan. De slijmbeurswand wordt dan blijvend dikker. Soms kunnen bacteriën in de slijmbeursholte binnendringen en ontstaat er een infectie. De meeste slijmbeursontstekingen komen voor op de elleboog en de knie. Er ontstaat ter plaatse een zwelling. Steunen of druk op de slijmbeurs kan pijnlijk zijn. Bij een bacteriële infectie ontstaat naast pijn en zwelling ook roodheid en soms koorts. Acupunctuur verlicht de pijn en helpt een onsteking verminderen.

Posttraumatische dystrofie; 
Ook wel -‘complex regionaal pijnsyndroom’ genoemd - is een aandoening die op kan treden na een letsel of een operatie aan een arm of been. Bij deze aandoening kunnen alle weefsels betrokken raken en het kan dan ook geduid worden als een abnormaal sterke reactie van het lichaam op een letsel of operatie. Acupunctuur kan een belangrijke bijdrage leveren aan het doorbreken van reflexpratronen van het lichaam en hiermee pijnklachten verminderen.