Bel ons: 0172 - 764 777

Acupunctuur en vruchtbaarheid

Acupunctuur en vruchtbaarheid

Geschreven op: donderdag 01 april 2021

Lachend kom de 3 jarige Eva aan de hand van haar moeder Marjolein onze praktijk binnenlopen. Marjolein komt voor het jaarlijkse preventieconsult en heeft haar dochter meegenomen.

Vier jaar geleden kwam Marjolein voor het eerst bij ons voor begeleiding bij het IVF-traject waar ze mee ging starten. Na een geslaagde poging zagen wij haar terug voor begeleiding tijdens haar zwangerschap en weer later voor de cursus babymassage. Erg leuk dus om Marjolein en Eva weer terug te zien.

Tijdens het consult komt aan de orde dat Marjolein en haar man Joost binnenkort weer willen starten met IVF-behandelingen. Wij spreken daarom af, dat zij samen met Joost 6 weken voor de start van de behandeling in het ziekenhuis komt voor de ondersteunende acupunctuurbehandelingen.

Heerlijk om weer deelgenoot te mogen zijn in zo’n spannend maar ook ontzettend mooi proces.

Voor een groot aantal vrouwen en mannen is het krijgen van een kind helaas geen vanzelfsprekendheid. Uit onderzoek is gebleken den één op de zes paren te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen. Er zijn verschillende oorzaken voor onvruchtbaarheid. Soms is deze heel duidelijk, maar bij 10- tot 20% van de stellen kan er geen medische oorzaak gevonden worden.

                                                

 

Al heel wat jaren mogen wij in onze praktijk stellen begeleiden met behulp van acupunctuur, die ‘onbegrepen onvruchtbaar’ zijn en op een natuurlijke wijze de kans op een zwangerschap willen vergroten, of die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan zoals IUI, IVF, ICSI of CRYO. 

Bij een kwart van de stellen is de mannelijke factor de oorzaak van verminderde vruchtbaarheid. Onderzoek heeft aangetoond dat acupunctuur de kwaliteit en kwantiteit van het sperma positief kan beïnvloeden. Bij de vrouw is acupunctuur o.a. gericht op het reguleren van de cyclus, verbeteren de eisprong en de ontwikkeling van de eicel en het verbeteren van de doorbloeding van de baarmoederwand.

Uiteraard wordt er ook gekeken naar eventuele andere problemen die een rol kunnen spelen. De behandelingen helpen daarnaast om beter in balans te komen. Aan het begin van een behandelreeks voelen patiënten zich vaak al energieker en zitten beter in hun vel. Dit is zeker bij vruchtbaarheidsproblemen erg belangrijk.

De stress die komt kijken bij een ziekenhuistraject met vruchtbaarheidsbehandelingen, hebben een negatieve invloed op de slagingskans. In deze periode is een acupunctuurbehandeling zinvol om de kans op innesteling na IVF te vergroten en om de stress te kanaliseren.

 

Wij hebben veel ervaring op dit gebied en combineren het beste uit verschillende werelden; acupunctuur en de traditionele Chinese geneeskunde verenigt met inzichten van de westerse geneeskunde (met behulp van gesprekken, acupunctuur en soms met inzet van natuurlijke middelen of een voetreflexmassage).

Wij vinden het belangrijk dat stellen die bij ons komen, zich op hun gemak voelen en nemen hier uitgebreid de tijd voor.

 

Indien de kwaliteit van het sperma een probleem is kunt het beste 3 maanden voor aanvang van het IVF-traject starten met de acupunctuurbehandeling, in andere gevallen kunt u 6 tot 8 weken van te voren een afspraak te maken. Wij houden rekening met de tijden van de punctie en terugplaatsing. Ook als dat op zaterdag of zondag is.

 

 

Voor meer informatie kunt u ons gerust bellen of mailen.

 

De namen van Joost, Marjolein en Eva zijn gefingeerd.