Bel ons: 0172 - 764 777

Hooikoorts !

Hooikoorts !

Geschreven op: woensdag 01 januari 2020

Hooikoorts klinkt leuk, maar is allesbehalve vrolijk !

Prikkelende pollen van bomen, planten en grassen bezorgen je letterlijk de lentekriebels. En jou niet alleen: vijftien tot twintig procent van de Nederlanders heeft last van een pollenallergie. Gelukkig zijn de klachten te verlichten. En als je er op tijd bij bent zijn ze zelfs te voorkomen. Dat is goed nieuws, want de komende lente is leuker om door te brengen zonder loopneuzen, niesbuien, jeuk en rode ogen. "Hallo lente, dag hooikoorts” !

Acupunctuur helpt tegen hooikoorts en andere allergieën.

Dat blijkt o.a. uit onderzoek onder 422 personen met gras- en pollenallergie uitgevoerd door onder andere het Berlijns medische centrum Charité.(bron:  acupunctuurgids.nl).  
De deelnemers kregen 12 acupunctuursessies,  12 placebosessies of geen behandeling. De acupunctuurgroep had na acht weken beduidend minder klachten dan de controlegroepen. Daarna leek het positieve effect van de acupunctuur af te vlakken, maar na zestien weken hadden alle deelnemers van de acupunctuurgroep minder last van de typische hooikoorts-klachten. Acupunctuur is vooral een goed alternatief voor patiënten die niet tevreden zijn met hun allergiemedicatie of veel bijwerkingen ervaren.

Patiënt Aria van T. :

“Ik heb ontzettend last van hooikoorts, al mijn hele leven lang medicijnen gebruikt, zelf spuiten, niets hielp of gaf vermindering. Tot ik in aanraking kwam met acupunctuur.  Na een aantal behandelingen ga ik medicijn loos door het leven en ben daar heel blij mee !!! Alleen als het seizoen op het hoogtepunt is gebruik ik nog een weekje of zo oogdruppels”.

Bij hooikoorts is de kans groot dat er ook andere allergieën zijn. Dit komt dan omdat het immuunsysteem in de war is en verkeerd reageert op allerlei stoffen. Stuifmeel, pollen, bomen en andere veroorzakers van hooikoorts bevatten bepaalde eiwitten waar het immuunsysteem op reageert. Wanneer deze eiwitten (of daarop gelijkende eiwitten) ook in andere producten voorkomen, dan reageert het immuunsysteem daar op dezelfde manier op. Zo kan het dus gebeuren dat je allergisch bent voor berken en tegelijkertijd ook voor appels.
Dit verschijnsel heet kruisallergie.

Een acupunctuurbehandeling bij hooikoorts is niet specifiek gericht op alleen slijmvliezen of longen. Veel patiënten hebben volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde een verstoring binnen de “leverenergie”. Acupunctuur (het zetten van naaldjes) kan het lichaam dan weer in harmonie brengen. Als gezorgd wordt dat vóór de lente deze “leverenergie” harmonieus stroomt, dan is kans op bijv. hooikoorts veel kleiner. Als er dan toch hooikoorts ontstaat, dan zijn er weer acupunctuurpunten-combinaties die er voor kunnen zorgen dat deze energiestroom toch weer op gang komt. Het is voor hooikoortspatiënten aan te raden om al in de koude periode met een acupunctuur-behandeling te beginnen. 3 keer een acupunctuursessie om de 2 weken geeft dan al vermindering of niet ontstaan van hooikoortsklachten.

Een andere belangrijke reden voor het ontstaan van allergieën is het lekkende darm syndroom. Alle mensen hebben goede en slechte bacteriën in de darm, maar een gezond evenwicht is ongeveer 80% goed en 20% slecht. Wanneer dit uit balans raakt, produceren de slechte bacteriën giftige stoffen die de darmwand beschadigen, waardoor een zogenaamde “lekkende darm”, ontstaat. Daardoor kunnen onverteerde voedsel deeltjes in de bloedsomloop komen. Deze deeltjes zouden daar niet moeten zijn en zijn “vreemd” aan het lichaam. Het immuun-systeem begint daarop te reageren en met allerlei vormen van ontstekingsreacties van onder meer de huid en slijmvliezen.